The debrief… 6 weeks on

Overall students seem to love the look of the new office and the building we are in is a focal point on campus.

The Atrium consists of two zones: An open area filled with comfy seating and a “business” area where the services, libraries, and appointments happen. Archways lead from one to the other.

We and the students are learning how to use the two spaces effectively.

Easy wins

  • It’s easy for students to find, we don’t have to have lengthy conversations giving directions.
  • There are lots of lectures in the building and a large refectory so there is passing trade.
  • We have a display area on the ground floor for employer directories and guides – they go like hot cakes!

Challenges

  • There is nothing on the outside of the building telling students we are here so we are still relying on students seeking us out.
  • Many students don’t need to use this building.
  • We are on the 1st floor so you need to be motivated to find us.

Changesdesk

We have more involved conversations – the low desk and seating make it conducive for students to sit and chat to us.

The casual icebreaker conversations have disappeared. We no longer get masses of students coming in asking about part-time jobs and national insurance numbers.   It’s odd because we were not exactly on the main thoroughfare before (or so we thought) but it seems that casual conversations are not worth going up stairs.

We have swivel screens so we can now demonstrate the website and booking systems, it makes it so much easier to explain how to do things.

The future:

  • As the other services we share the Atrium with ramp up their offer and get into their peak seasons we are curious to see how much spin-off trade we get as a result of functional adjacency.
  • Conversations about signage both inside and outside the building are happening.  It will be interesting to see what happens if the signage is successful.  If more people on campus can see where we are, will they come?
  • We are looking at having staff on the ground floor in the information zone to tie the 2 areas together and encourage the transition upstairs or answer those passing questions that are not happening now.
  • Defining the purpose of the space – this will undoubtedly evolve over time as we try out activities and see if the open space works for group work or small workshops. In time we may even be able to book adjacent classrooms to run events.

It’s still a work in progress, learning and developing new systems and procedures but I think we have made good progress.  We are even talking about christmas decorations so looks like everyone is settling in!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s